marți, 11 martie 2025

IURIE MATEI - „Eu sunt cel din tablouri și tablourile mă reprezintă sută la sută”

 

„EU SUNT CEL DIN TABLOURI
ȘI TABLOURILE MĂ REPREZINTĂ SUTĂ LA SUTĂ…”
 



La toți Binecuvântați și Împliniți Ani, Maestre IURIE MATEI !

La Munți de Împliniri Creative!


IURIE  MATEI, artist plastic, Maestru în artă, Artist al Poporului, conferențiar universitar,  șef Departamentul Arte Plastice , Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, prim-scenograf al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unul dintre top 50 cei mai buni pictori realiști din lume



S-a născut pe data de 11 martie 1968 în satul Cazangic, raionul Leova. A studiat la Şcoala de Pictură pentru copii din oraşul Leova (1981-1983), Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (1983-1987), iar în anul 1995 a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Institutului de Stat de Arte din Chișinău.

În anul 1987, a debutat cu o colecție personală în incinta Colegiului Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" din Chișinău. În anii 1991-1994 a avut expoziţii personale în Galeria Decor din Odesa, iar în perioada anilor 1993-2002 – 12 expoziţii personale în Republica Moldova, 20 de expoziţii reprezentative internaţionale şi 3 expoziţii reprezentative vernaculare. Lucrările sale se află în colecţii particulare din Canada, Federaţia Rusă, Franţa, Germania, Israel, Norvegia, Olanda, România, Republica Moldova, Ucraina, Spania, Statele Unite ale Americii.

Din 2005, Iurie Matei este Preşedinte al Clubului Naţional de Artă „Minerva” şi tot de atunci .– lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Din 2010 deţine funcţia de pictor-şef al Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, din anul 2012 este șef al Catedrei de Pictură, Facultatea Arte Plastice, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și din 2014 – prim-scenograf al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

În 1999 lansează premiile „IURIE MATEI” pentru literatură, arte plastice, muzică, teatru-film, mecenat şi management în artă. A inițiat şi susține financiar colecţia de cărţi „Gloria spiritum”. A fost membru al juriului la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, a semnat scenografia la mai multe spectacole de teatru și film.

Pentru activitatea profesionistă a fost distins cu Setul de medalii Mihai Eminescu, oferite de Moldova Nord Bank, Premiul pentru Tineret, acordat de Primăria Municipiului Chişinău, Medalia „Mihai Viteazul”, oferită de Consiliul Judeţean Prahova, România, Premiul pentru scenografie, oferit de Uniunea Teatrală din Moldova, medalia „Eugeniu Ureche”, acordată de UNITEM ș.a. În 2010 i se conferă titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2014 – titlul onorific „Artist al Poporului.”







Confesiuni


„Pictorul este ca un depozit de imagini, le imprimă pe retină, iar mai târziu le transformă în tablouri...

Refugiul meu, este acest chin de a sta în faţa unei pânze și de a lucra. Uneori pot fi acolo trei sau patru zile fără să interacţionez cu nimeni. Dacă vă imaginaţi o pisică blândă care brusc se transformă în arici, acela se întâmplă să fiu eu. Asta poate fi atunci când cineva intră în aria mea de creaţie. Știu că nu pare normal, dar e un moment când nu poţi mereu să-ţi controlezi emoţiile.”

(Iurie Matei)


„Nu e o problemă acum să fii cunoscut, problema e ca să faci niște opere care să atragă atenția, care să intre în memoria cât mai multor oameni, niște tablouri pe care să le memorizezi, că asta e, într-o lume unde există nu știu câte milioane de pictori pe globul acesta e foarte greu să-ți faci loc. Și eu sunt sincer în ceea ce fac, sunt expresiv, vorbesc sincer despre ceea ce cred și gândesc și poate de asta sunt și deosebit de alții care aplică niște scheme raționale sau învățate în anumite școli și ei nu sunt deosebiți de alții, vedeți, foarte multă operă intră într-o expoziție, vedeți 20 de tablouri la fel și nu mai știi cine este autorul. E o chestie și rațională, dar e o chestie de temperament și de caracter, și de locul unde m-am născut eu, poate acolo m-a marcat și m-a creat așa cum sunt eu. Deci, sunt un pictor așa cum sunt, opera mea nu este deosebită de mine, eu sunt cel din tablouri și tablourile mă reprezintă sută la sută.”

(Iurie Matei)




Aprecieri


„Iurie Matei stăpâneşte detaliul anatomic, are uşurinţa desenului de atelier în perspectivă clasică, are îndrăzneala de a ataca în mod curent pânzele de mari dimensiuni, ceea ce înseamnă stăpânirea legilor compoziţiei, iar când motivaţia este puternică, părăseşte lumea „statuilor” vivante şi plonjează cu deliciu într-o baie de culori aproape expresionistă. Ca într-o proiecţie inversă a lui René Magritte, lumea lui Iurie Matei este populată de nudul masculin, mimând sugestii rodiniene sau realizând, cu intenţie, mozaicul camerei ascunse.”

(Ruxandra IONESCU, critic de artă, Ploieşti)


„Iurie Matei simte imperios nevoia de a parcurge mitul creaţiei, de a se reîntoarce la originea acestui miracol, pentru a-şi consolida conştiinţa valorii sale specifice, a unei puteri îndepărtate şi legendare, identificând prin aceste semne, metafore şi simboluri însăşi valoarea sa de creaţie.”

(Eugenia FLORESCU, critic de artă, Bucureşti)


„Exersând în arta plastică încă de mic copil, Iurie Matei pare a stăpâni în pictură totul: compoziţia, culoarea, modalităţile de redare a spaţiului, realitatea figurativă; e un virtuos care a creat un stil al său, trecând prin şi peste curente şi modele; e un nobil copil al artei.”

(Anton GIDDING, pictor şi galerist, Haga)


„În fiece tablou Iurie Matei construieşte câte o amintire şi o legendă, îndemnându-ne să ne regăsim pe noi înşine, cei autentici, neschimbaţi de nimic, printre cei cotidieni, supăraţi, veseli, ofensaţi, fericiţi, miraţi, timizi sau răzvrătiţi.”

(Gherrit TIMMER, colecţionar de artă, Ambsterdam)


„ ... Nouă, slavonilor, în deosebi, ne este clară intonaţia latină în gândirea plastică a lui Iurie Matei. Pictorul Iurie Matei cunoaşte multe, se pare că în istoria artelor ştie totul. El ştie de minune ce înseamnă suprarealismul şi cum se realizează o pânză în această manieră, el cunoaşte bine arta metafizică, hiperrealismul, dar să numim, spre bucuria noastră, a spectatorilor, creaţia lui Matei postmodernistă, nu putem. În ea lipseşte ironia postmodernistă, care poate permite totul, capabilă să asimileze totul. Creaţia lui Iurie Matei este foarte serioasă, el fiind pictorul care îşi permite şi are curajul, forţa de a fi serios, interiorizat, adâncit în sine. Tocmai din această cauză, opera sa este un pas extrem de important ce ne arată nouă, spectatorilor, în ce direcţie merge pictura europeană după disensiunile, oscilaţiile postmodernismului.”

(Ludmila SAULENCO, profesor de studiul artelor, dr. în filologie, Odesa)








 Un studiu de Ludmila COTOMAN



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

„SCULPTORUL ION GUȚU: UN ICAR AL BASARABIEI”...

  IN MEMORIAM SCULPTORUL ION GUŢU (12 Aprilie 1963 - 26 Martie 1999) „SCULPTORUL ION GUȚU:  UN ICAR AL BASARABIEI”... (Ion Găină) Sunt oamen...