luni, 2 iunie 2025

REMEMBER ION MADAN

REMEMBER ION MADAN,

Bibliolog și bibliograf, profesor, doctor în istorie

(31 mai 1935–4 februarie 2008)



De n-ar fi apus în STEA, ar fi împlinit 90 de ani…
Atât de mult al CĂRȚII …

Ion Madan provine dintr-o familie de intelectuali, iar dragostea pentru carte, se pare, o moștenise, pe linie paternă, tatăl său fiind rudă cu Gheorghe Madan, cunoscut scriitor și folclorist. Pe semne, comuna Trușeni, este străbuna vatră care dă naștere talentelor, de unde și domnul Ion Madan își trage obârșia. 

Despre Ion Madan pedagogul…
Ne amintim, peste ani, cum venea EL la ore. Înalt, frumos, cu nelipsitul zâmbet, intra în auditoriu, năvalnic, asemeni unui vulcan. Chipul său radios emana bunătate, aducea cu EL lumina. De cum intra, imediat trecea la temă, or tema lui permanentă era CARTEA și istoria ei. De la EL am învățat cum poate fi citită, descifrată și descoperită o carte. Nu este îndeajuns doar o simplă lectură, mai e nevoie să pătrunzi în tainele ei. Drumul cărții, de la masa de scris unde se naște în muncă și chinuri până la cel ce-o caută, e plin de cotituri. Domnul profesor ne-a descris, cu lux de amănunte, acest drum, deloc ușor, al cărții. A știut, cel mai bine, să ne dezvăluie misterul cărții, să ne altoiască, ca nimeni altul, dragostea de carte. 
Dincolo de cunoștințele pe care încerca să le transmită într-un mod cu totul și cu totul diferit, avea o modalitate deosebită de a vorbi despre carte, de a o lăuda, de a o ține altfel în mâină. Îi urmăream, cu mare atenție, gesturile sale. O lua în palme cu multă grijă, ca pe un copil, o ținea ca pe o bijuterie ca nu cumva să-i strivească filele. Lecțiile LUI erau un adevărat spectacol, o adevărată revelație.
Sunetul demult anunța pauza, dar profesorul tot continua să ne povestească despre Măria sa Cartea, iar noi ascultam uluiți de cele spuse, și de felul cum erau spuse, pentru că domnul Ion Madan vorbea într-o română impecabilă. 
De la Ion MADAN am învățat cum să citim Măiastra Carte. 
Lumină Lină din Lumina Sufletului BLAJIN și deschis ca o CARTE...

P.S. În anul 2008 a fost instituit „Premiul Ion Madan” în domeniul biblioteconomiei și bibliografiei. 
De acest Premiu s-a învrednicit și Biblioteca Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice pentru cercetări fundamentale în domeniul bibliologiei şi bibliografiei,  pentru lexiconul biobibliografic „DRAMATURGI PE SCENELE TEATRELOR DIN REPUBLICA MOLDOVA”.

Autor: Ludmila COTOMAN, 
Biblioteca Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

REMEMBER ION MADAN

REMEMBER ION MADAN, Bibliolog și bibliograf, profesor, doctor în istorie (31 mai 1935–4 februarie 2008) De n-ar fi apus în STEA, ar fi împli...